Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo
in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Simbol kmetije - LIPA

Zakaj smo izbrali lipov list kot simbol naše kmetije?


Nekoč sta na našem dvorišču rastli dve lipi, in sicer lipa in lipovec. Oče Filip je takrat dejal svojemu sinu Slavku Erhatiču, da se debelina lipe, od njegove mladosti (leta 1900) do starosti, ni spremenila. Enako je pripomnil tudi dedek Slavko v letu 2014. Zato so po ustnem izročilu ocenjevali starost enega drevesa na več kot 300 let, starost drugega (debelejšega) drevesa pa na več kot 400 let.

Tako bi naj bila pred letom 1800 na lokaciji naše kmetije, pri lipah, vmesna postojanka za kočijaže, kateri so si odpočili na poti Budimpešta - Trst.

Predvideno mlajšo drevo smo zaradi stanovanja in nevarnosti leta 2007 odstranili. Druga lipa pa še vedno botruje celotnemu dvorišču.

List kot simbol med drugim v Logotipu zaradi različnih dejavnosti na kmetiji. 01.12.2016

Več preberite na naši spletni strani pod Zgodovina kmetije.

Krompir

Krompir sicer ne vsebuje veliko beljakovin (približno 2%), vendar pa je njihova biološka vrednost zelo velika; večja je od vseh drugih rastlinskih beljakovin, saj se močno približuje vrednosti tistih, ki so v jajcu. Beljakovine v krompirju so namreč sestavljene iz vseh nujno potrebnih (esencialnih) aminokislin, ki jih človekovo telo mora dobiti s hrano, ker jih samo ne more ustvariti. Količinska sestava nujno potrebnih aminokislin v krompirjevih beljakovinah se razlikuje od tiste, ki je najboljša za človekovo prehrano. Najustreznejša je v zmesi jajčnih in krompirjevih beljakovin v razmerju 34: 66, ki ima največjo biološko vrednost. Eno jajce in približno 600g kuhanega krompirja namreč zadosti že trem četrtinam najnujnejših dnevnih potreb po beljakovinah odrasle osebe, težke 70 kg.

Nekaj o Ptujskem Lüku

Ptujski Lük je slovenska avtohtona rdeča sorta čebule in je geografsko zaščiten.

Primeren je za golaž in omake. Prileže se tudi k drugim zelenjavam. Ima močan vonj kateri ti vzbuja apetit do hrane.

Zdravilnosti rdeče pese

Rdeča pesa ima veliko zadravilnih lastnosti. Rdeča pesa dobro deluje pri razstrupljanju telesa, čiščenju jeter, krvi in ledvic. Prav tako deluje proti nastanku tumorjev ter onemogoča nastanek drugih bolzeni z motnjami.