Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo
in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Zgodovina kmetije

Po ustnem izročilu: Na tej kmetiji je pred družino Erhatič živela kmetija Brumen. Kmet Jurij Brumen je imel 1. sina ter 2. hčerki. Leta 1803 bi si naj zgradil hišo. Njegov sin se je ubil pri vpregi konj. Nato se je 1 hčerka omožila vstran od kmetije, z drugo pa se je poročil prvi Valentin Erhatič, ki je leta 1812 postal gospodar kmetije v Osluševcih, na kateri smo še sedaj kmetija Erhatič (po domače Valentovi).

Valentin si je ustvaril družino in imel je 2 sinova, Alojza ter Johana. (Leto 1850) Alojz Erhatič je bil gospodar kmetije. Večina od Alojzovih devetih otrok(zgornja slika) je odšlo v Ameriko. Nekateri so se vrnili nazaj. Naslednik kmetije je postal Valent Erhatič, kateri je imel 4 sinove: Filipa, Blaža, Martina in Alojza. Blaž je padel v prvi svetovni vojni, Martin je po šolanju na Dunaju postal duhovnik v Jakobskem dolu, Alojz pa je mlad umrl za tuberkolozo. Potem je leta 1924 na kmetiji postal gospodar Filip Erhatič z ženo Marijo. Imela sta 4 otroke: Radico, Milico, Slavka in Martina. Kmetijo je dedoval moj dedek Slavko Erhatič, kateri se je vrnil iz druge sv. vojne.

Površine in kmetijstvo: Valent je imel 40 hektarjev lastne obdelovalne zemlje, 4 konje, 8 krav, 4 pitance ter 20 svinj.

Imel je tudi gorice v Halozah (1300 trsov) ter doma 1. hektar jablan. Valent je moral kasneje razdeliti zemljo med svoje brate in sestre, ki jih je bilo 8. Razdelil je približno 10 ha.

Leta 1924 je FILIP obdeloval približno 23 ha zemlje. Njegova žena je za doto dodala na kmetijo 1ha vinograda oz. 3000 trsov. (Komunizem je vzel vse gorice. Zaplenili so tudi 12 ha zemlje zaradi velikih obvez in davki so presegali meje, zato jih Filip ni mogel odplačevati. To pa je terjalo zemljišča). Zraven je imel še 3 konje, 12 glav goveda ter 25 prašičev. Ostalo je 11 ha skupne zemlje, 2 ha travnikov, pašnikov, ostalo so njive; 2 ha pa sta podedovali hčerki. Sejali so: koruzo, pšenico, ječmen, ajdo, proso, oves. V letu 1948 so Filipu odvzeli tudi hleve, katere je kasneje sin Slavko odkupil nazaj.

V letu 1954 je Slavko Erhatič postal gospodar. Obdeloval je 9 ha svoje zemlje. Njegova žena Terezija roj. Majerič je podedovala vinograd s 1100 trsi ter 1,30 ha gozda. Posestvo se je povečalo. Slavko je takrat imel še 2 kobili, 2 žrebeta, 6 krav in 20 prašičev. Leta 1968 so zgradili kokošjo farmo za 6000 piščancev (reja brojlerjev). Imel je pogodbo s KOKO VARAŽDIN. Posrednik je bil takrat Kmetijski kombinat Ormož. Leta 1984 in 1985 so še redili jarkice za nesnice.

Izboljšali so se časi, tehnika je napredovala in leta 1974 so kupili prvi traktor.